LaksenBæredygtighedOpdrætsmetodeCertificeringBesøg Skagen SalmonOm osFind forhandler
icon
icon
Skånsom for havmiljøet
Ved traditionelt havopdræt af laks sker der en betydelig udledning af kvælstof til havmiljøet via laksenes afføring og det foder, der ikke spises. For meget kvælstof er yderst skadeligt, fordi det skaber øget algevækst, mudderbund og tiltagende iltsvind som truer livet i havet. I et landbaseret opdræt, er disse konsekvenser ikke til stede.

I Skagen Salmon RAS-anlæg recirkuleres saltvandet i tankene og renses konstant, hvilket sikrer optimale forhold for laksene. En lille andel (<5%) sendes retur til Kattegat, men først efter 90% af al kvælstof og fosfor er fjernet. Dermed er påvirkningen af havmiljøet minimal.
I et landbaseret opdræt er der ingen risiko for, at laksene undslipper og skaber ”faunaforurening”. Dermed har opdrætsformen i RAS-anlæg ingen konsekvenser for den vilde laksebestand.
icon
Udnyttelse af biprodukter
Gennem rensningsprocessen separeres slam som anvendes til at lave ren energi i biogasanlægget på den anden side af vejen. Afskær fra slagteriet bliver brugt i animalske foderprodukter. Om sommeren køles vandet i tankene, og al overskudsvarme forsyner Skagen bys fjernvarmeanlæg.
Energi-optimering
Hos Skagen Salmon har vi egen vindmølle på sitet og vores solceller på taget indgår som en integreret del af vores energiforsyning. Omkring 20% af energiforbruget er dækket af egen vindmølle og solceller, og det resterende købes med grønne certifikater fra vedvarende energi.
Spis generelt mere fisk
Fisk er blandt de mest bæredygtige kødkilder i køledisken, når det kommer til både CO2 udledning og FCR (Feed Convertion Ratio). Fisk er koldblodede, har en lav forbrænding og omsætter effektivt foder til kød. Skagen Salmon har en FCR på 1,1. Det betyder, at det kræver 1,1 kg foder at producere 1 kg laks.